Repte i solució
El repte es va plantejar en els següents termes:
1 º El retaule tindrà unes dimensions totals de 8,50 x 6,50 metres.
2 º La subjecció entre peces no pot ser metàl·lica
3 º Cal adaptar-se el més possible a la paleta de color de l'artista.
Amb aquests paràmetres varem iniciar tot un procés de recerca de sistemes de realització i col·locació que ens porten en primer lloc a investigar i ajustar la paleta de color, la nostra idea inicial va ser treballar amb el vidre d'origen alemany Artista per les grans dimensions del vidre base 210 x 150 cm.
Posteriorment al faltar colors es va decidir que calia incloure colors de vidre america Bullseye en aquesta paleta, el que va plantejar el desafiament afegit de trobar la manera d'aconseguir fer compatibles els dos vidres que en principi tenen COE diferent però que fins ara s'havien fos junts en petites dimensions , el que permetia creure que era possible.
Comencem per fer fer proves de tensions entre tots els vidres, eliminant els que creaven més tensions, un cop definits els més compatibles, es va buscar la millor cocció possible per evitar en tot el possible les tensions de treball. Vam anar afinant el procés fins a aconseguir una corba que ens permetia fondre Bullseye i Artistes amb zero tensions.
El següent repte era com muntar o subjectar les peces entre si sense un perfil mentre la cola assumia la seva missió de aglomerant del conjunt. La solució ve de la fabricació d'un utillatge provisional que complia la funció d'unió entre els vidres mentre s'asseca el segellant entre les peces.
Després de tot un seguit de proves més o menys èxit, vam decidir que ja estem en possessió dels coneixements necessaris per afrontar el projecte sense cap contratemps insalvable, així que previ pressupost i acceptació del mateix per part de l'Ajuntament de Bàscara a principis del 2007 iniciem el procés de recaptació de materials que dur més de 2 mesos, ja que els vidres havien de importar.